HROZNOVÝ TÝDEN: začněte knedlíkem (a těšte se na další)

Vaření a recepty 17. září 2012

S hroznem se knedlíky moc nedělají. Nejvyšší čas to zkusit! Tohle je recept číslo jedna a na konci týdne se těšte na druhou variantu.

Knedlíky s hroznovým vínem

Potřebujete:

500 g vařených oloupaných brambor

500 g větších kuliček modrého hroznového vína

120 g mletého máku

80 g rozpuštěného másla

70 g hladké mouky

50 g bramborového škrobu

1 vejce

špetku soli

moučkový cukr na dochucení

lístky máty nebo meduňky na ozdobu

Postup přípravy:

  1. Do mísy nastrouhejte brambory, přidejte vejce, sůl, zasypte moukou a jen zlehka promíchejte vidličkou. Kuličky vína opláchněte a osušte. Z těsta odebírejte kousky o velikosti ořechu, poprašte je moukou, rozmáčkněte na placičku a zabalte do ní kuličku vína.

  2. Knedlík vložte do malé hlubší misky se škrobem a opatrným krouživým pohybem v ní knedlík lehce zakulaťte. Knedlíky pokládejte na prkénko a pokračujte, dokud nemáte všechny knedlíky hotové.

  3. Knedlíky vařte asi 6 minut v osolené vodě, vybírejte je děrovanou podběračkou. Když lehce zchladnou, obalte je v máku. Knedlíky rozdělte na talíře, pocukrujte a přelijte máslem.