Knedlíky s hroznovým vínem
Potřebujete:
Na těsto:
300 g polohrubé mouky
50 g tuku
40 g cukru
vlažné mléko (podle potřeby)
1 žloutek
40 g droždí
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky strouhané citronové kůry
K tomu:
240 g hroznového vína (polovina světlého a polovina tmavého)
60 g loupaných mandlí
1 lžíci cukru
Omáčka:
300 g modrých rynglí
3 lžíce cukru
Postup přípravy:
Než začnete s přípravou těsta, nechte všechny přísady ohřát na pokojovou teplotu. Tuk rozpusťte.
V hrnku nebo misce rozmíchejte menší množství mléka s droždím, několika lžícemi mouky a lžičkou cukru, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít.
Do mísy nasypte prosátou mouku, přilijte zbylé vlažné mléko a přidejte i zbylý cukr. Do mísy s moukou, mlékem a cukrem vlijte žloutky ohřáté na pokojovou teplotu, přidejte rozpuštěný vlažný tuk a citronovou kůru.
Na závěr přilijte vzešlý kvásek a za postupného přisypávání soli důkladně vše promíchejte vařečkou, až se těsto spojí (trvá to nejméně 20 minut). Zpracované těsto setřete z vařečky a stěn mísy, jemně poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě (nejvýše do 40 °C) na 30 minut vykynout.
Vykynuté těsto několikrát promíchejte, aby se provzdušnilo, a nechte v míse dokynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Kuličky hroznů opláchněte, osušte a po částech je zapracujte do vykynutého těsta. Rozdělte ho na 4 díly, utvořte z nich bochánky a nechte je na válu zakryté utěrkou znovu vykynout.
V kastrolu přiveďte k varu asi 2 dl vody, přisypte cukr a vypeckované a na kousky nakrájené ryngle a poduste je doměkka. Pak je rozmixujte ponorným mixérem, přeceďte a dále vařte, dokud omáčka nezhoustne.
Mandle nasekejte nahrubo a opečte dozlatova na suché pánvi. Přisypte lžíci cukru a nechte ho lehce zkaramelizovat. Směs odstavte a po vychladnutí ji lehce rozdrťte válečkem.
Vykynuté knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 8 – 10 minut. Na čtyři talíře nalijte teplou rynglovou omáčku, přidejte uvařený a odkapaný knedlík, posypte drcenými mandlemi s cukrem a podávejte.