Ořechový závin
Potřebujete:
350 g vařených oloupaných brambor
180 g polohrubé mouky
90 g rozpuštěného másla
30 g cukru
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
špetku soli
mouku na vál
Náplň:
100 g mletých lískových ořechů
60 g hořké čokolády
40 g másla
3 lžíce cukru
2 lžíce strouhanky
1 lžičku mleté skořice
Na potření:
1/2 vejce
2 lžíce mléka
1 lžíci medu
Postup přípravy:
Brambory nastrouhejte, přidejte sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr a máslo a nejprve nožem a pak rukama rychle vypracujte těsto. Připravené bramborové těsto ihned rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm.
V hluboké pánvi rozehřejte máslo a zvolna na něm za stálého míchání opražte mleté lískové ořechy se strouhankou. Když začnou zlátnout, přidejte cukr a mletou skořici a míchejte, dokud nezačne cukr karamelizovat. Směs přesypte do mísy a nechte zchladnout.
Pak náplní posypte plát těsta a asi 3 lžíce náplně si nechte na závěrečné posypání. Na náplň jemně nastrouhejte hořkou čokoládu, okraje těsta potřete vejcem rozšlehaným s mlékem a medem, plát stočte do závinu a konce těsta k sobě přimáčkněte.
Závin potřete zbylým rozšlehaným vejcem, posypte zbylou nádivkou, vložte ho do trouby vyhřáté na 170 °C a upečte ho dozlatova (asi 35 minut).