Ořechový koláč
Potřebujete:
200 g hladké mouky
120 g másla
70 g cukru
1 žloutek
1/3 kypřicího prášku do perníku
sůl
Náplň:
150 g vlašských ořechů
150 g čokolády na vaření
1,5 dl mléka
3 vejce
1 lžíci cukru
Postup přípravy:
Na vál nasypte mouku, vmíchejte kypřicí prášek, přidejte na plátky nakrájené změklé máslo a cukr a nožem směs prokrajujte, dokud nezačne tvořit drobné hrudky. Potom směs nožem nahrňte na hromádku, uprostřed utvořte důlek, do kterého vyklepnete žloutek, a nožem jej prokrajováním ze strany na stranu vpracujte do hmoty. Když se hmota začne spojovat, propracujte ji rukou na vláčné tuhé těsto a nechte v chladu alespoň hodinu odpočinout.
Těsto rozválejte na pečicím papíru na plát silný asi 2,5 mm a přendejte ho do vymazané formy. Těsto propíchejte vidličkou a na dno položte pečicí papír, který zasypete suchými luštěninami. Korpus vložte do trouby rozpálené na 210 °C. Když těsto začne zlátnout, snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 10 minut. Korpus vyndejte, a když trochu zchladne, opatrně vysypte luštěniny, vyndejte pečicí papír a korpus vraťte do trouby. Troubu přepněte pouze na spodní pečení a pečte, dokud dno nemá stejnou barvu jako okraje. Upečený korpus nechte zchladnout.
Ořechy nahrubo pokrájejte a pražte je nasucho na pánvi při střední teplotě do doby, než začnou vonět. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vmíchejte do nich postupně rozpuštěnou čokoládu. Nakonec do směsi vmíchejte ořechy a naplňte ji do korpusu. Naplněný korpus dejte do trouby a pečte při 140 °C asi 30 minut.