Zeleninový krém
Potřebujete:
2 mrkve
2 petržele
kousek celeru
1 červenou řepu
2 cibule
česnek podle chuti
2 rajčata
zeleninový bujon
60 g másla
2 lžíce oleje
špetku rozmarýnu a tymiánu
zelenou petrželkovou nať
krajíc staršího chleba nebo rohlík
několik lžic sladké smetany
sůl
pepř
Postup přípravy:
Na trošce másla osmažte na kostičky nakrájený chleba nebo rohlík.
Mrkev, petržel a celer oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte.
Do hrnce dejte zbytek másla a olej, nechte rozehřát a nasypte na ně rozmarýn a tymián. Po chvíli přidejte zeleninu s cibulí a za stálého míchání smažte, dokud nezačne vonět. Potom zalijte asi litrem horké vody a přiveďte k varu. Osolte a vařte asi 10 minut.
Mezitím oloupejte červenou řepu a nakrájejte ji na kostky. Vhoďte ji do hrnce k zelenině. Přidejte spařená, oloupaná a nakrájená rajčata. Když je zelenina měkká, ponorným mixérem ji rozmixujte dohladka. Dejte znovu vařit a vmíchejte prolisovaný česnek, podle chuti sůl, pepř a bujon. Ještě krátce povařte, přisypte nasekanou petrželku a rozdělte do misek. Na každé porci vytvořte praménkem smetany obrázek a podávejte s kostičkami opečeného pečiva.