Grilované cukety s lososem
Potřebujete:
4 porce lososa
4 cukety po 200 g
1–2 stroužky česneku
1 citron
80 ml olivového oleje
drcený barevný pepř
mořskou sůl
několik snítek tymiánu
Postup přípravy:
Porce ryby omyjte, potřete citronovou šťávou a nechte chvíli v chladu odležet. Olej smíchejte s prolisovaným česnekem, drceným pepřem a lístky tymiánu.
Cukety omyjte, osušte, nakrájejte podélně na plátky, osolte je a nechte 10 minut vypotit. Potom ryby i cukety osušte papírovou utěrkou, potřete připraveným olejem a upečte z obou stran na předehřátém grilu. Podle chuti ještě dosolte. Podávejte s pečivem nebo grilovanými bramborami.
Wes Marshall, autor knihy „Co by měl vědět správný milovník vín“
„Tučnější ryby jako mořský vlk, losos, makrela, sleď, tuňák a mečoun disponují dostatečnou chutí, a proto snesou lehčí červené víno. Zkombinovat je můžete s evropskými burgundskými víny, Cru Beaujolais, Nero d´Avola nebo s růžovou Riojou či Bandolem.“