TÝDEN DOBRÉHO JÍDLA A VÍNA: a pokračujeme steakem z lososa

Vaření a recepty 15. ledna 2013

I tučnější ryby si lahodí s vínem. Jen je dobré mít na paměti, že chuti je třeba sladit. Výsledek pak bude famózní.

Grilované cukety s lososem

Potřebujete:

4 porce lososa

4 cukety po 200 g

1–2 stroužky česneku

1 citron

80 ml olivového oleje

drcený barevný pepř

mořskou sůl

několik snítek tymiánu

Postup přípravy:

  1. Porce ryby omyjte, potřete citronovou šťávou a nechte chvíli v chladu odležet. Olej smíchejte s prolisovaným česnekem, drceným pepřem a lístky tymiánu.

  2. Cukety omyjte, osušte, nakrájejte podélně na plátky, osolte je a nechte 10 minut vypotit. Potom ryby i cukety osušte papírovou utěrkou, potřete připraveným olejem a upečte z obou stran na předehřátém grilu. Podle chuti ještě dosolte. Podávejte s pečivem nebo grilovanými bramborami.

Wes Marshall, autor knihy „Co by měl vědět správný milovník vín“

„Tučnější ryby jako mořský vlk, losos, makrela, sleď, tuňák a mečoun disponují dostatečnou chutí, a proto snesou lehčí červené víno. Zkombinovat je můžete s evropskými burgundskými víny, Cru Beaujolais, Nero d´Avola nebo s růžovou Riojou či Bandolem.“