Kančí kýta s brusinkovou omáčkou
Potřebujete:
4 plátky srnčí kýty
150 g slaniny
150 g sterilovaných brusinek
7 dl červeného vína
1 větší cibuli
70 g čerstvých brusinek
1 lžíci plnotučné hořčice
olej
1 kostku masoxu
divoké koření (2 – 3 bobkové listy, několik kuliček nového koření a celého pepře)
cukr
mletý pepř
sůl
Postup přípravy:
Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete a potřete z jedné strany směsí smíchanou z hořčice a 1 lžíce sterilovaných brusinek. Každý plátek stočte do válečku, ten převažte nití nebo spíchněte párátkem.
Slaninu nadrobno nakrájejte a rozškvařte v kastrolu na troše oleje. Přidejte oloupanou a jemně nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji opečte dorůžova. Pak přidejte divoké koření, zalijte vínem, vložte kostku masoxu a přiveďte k varu. Vložte připravené maso a nechte dusit pod pokličkou. Když je maso měkké, vyjměte ho a udržujte v teple.
Do kastrolu přidejte zbylé sterilované brusinky, omáčku dochuťte cukrem, solí a pepřem a vařte do zhoustnutí. Na závěr z omáčky vyjměte koření a omáčku rozmixujte. Maso nakrájejte na plátky, upravte na talíře, přelijte omáčkou, ozdobte čerstvými brusinkami a podávejte s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
Wes Marshall, autor knihy „Co by měl vědět správný milovník vín“
„Pamatujte si, že zvěřina je ze své podstaty živočišná. U srnčího a kančího masa platí, že jeho „divokost“ volá po podobném charakteru vína. K evropským vínům proslulým bujnými, živočišnými tóny patří rhonská vína, převážně odrůdy Syrah. Můžete si pochutnat i na italském Barolo nebo Pinot noir z Burgundska.“