TÝDEN DOBRÉHO JÍDLA A VÍNA: dáte si kančí kýtu s brusinkovou omáčkou?

Vaření a recepty 16. ledna 2013

Chuť vína by měla korespondovat s chutí pokrmu. Logicky vzato, k brusinkové omáčce budou nejlépe pasovat červená hutná vína, která podpoří její výrazné aroma.

Kančí kýta s brusinkovou omáčkou

Potřebujete:

4 plátky srnčí kýty

150 g slaniny

150 g sterilovaných brusinek

7 dl červeného vína

1 větší cibuli

70 g čerstvých brusinek

1 lžíci plnotučné hořčice

olej

1 kostku masoxu

divoké koření (2 – 3 bobkové listy, několik kuliček nového koření a celého pepře)

cukr

mletý pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete a potřete z jedné strany směsí smíchanou z hořčice a 1 lžíce sterilovaných brusinek. Každý plátek stočte do válečku, ten převažte nití nebo spíchněte párátkem.

  2. Slaninu nadrobno nakrájejte a rozškvařte v kastrolu na troše oleje. Přidejte oloupanou a jemně nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji opečte dorůžova. Pak přidejte divoké koření, zalijte vínem, vložte kostku masoxu a přiveďte k varu. Vložte připravené maso a nechte dusit pod pokličkou. Když je maso měkké, vyjměte ho a udržujte v teple.

  3. Do kastrolu přidejte zbylé sterilované brusinky, omáčku dochuťte cukrem, solí a pepřem a vařte do zhoustnutí. Na závěr z omáčky vyjměte koření a omáčku rozmixujte. Maso nakrájejte na plátky, upravte na talíře, přelijte omáčkou, ozdobte čerstvými brusinkami a podávejte s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Wes Marshall, autor knihy „Co by měl vědět správný milovník vín“

„Pamatujte si, že zvěřina je ze své podstaty živočišná. U srnčího a kančího masa platí, že jeho „divokost“ volá po podobném charakteru vína. K evropským vínům proslulým bujnými, živočišnými tóny patří rhonská vína, převážně odrůdy Syrah. Můžete si pochutnat i na italském Barolo nebo Pinot noir z Burgundska.“