Královi vánoční šneci
Potřebujete:
24 šneků a ulit (maso a ulity se prodávají zvlášť)
2 dl bílého vína
2 menší cibule
50 g másla
3 lžíce olivového oleje (Extra Virgin)
5 stroužků česneku
1 snítku tymiánu a rozmarýnu
1 lžíci nasekané zelené petrželky
špetku mletého chilli
mletý pepř
vývar na podlití
hrubou sůl na vysypání pekáčku
Na nádivku:
1 housku
1 žloutek
50 g másla
50 g Pražské šunky
0,5 dl mléka
1 lžičku nasekané zelené petrželky a pažitky
na špičku nože muškátového květu
mletý bílý pepř
sůl
Postup přípravy:
Jemně nakrájenou cibuli zesklovaťte na rozehřátém másle s olivovým olejem. Přidejte šnečí maso, prolisovaný česnek, lístky tymiánu a rozmarýnu, petrželku, chilli a trochu pepře, zalijte vínem a duste pod pokličkou asi 1 – 2 hodiny, dokud není šnečí maso „měkké“ (zůstane i po uvaření gumové). Během dušení šneky podlévejte vývarem a teprve na závěr nechte tekutinu vydusit tak, aby zbyla hustší omáčka.
Šneky nechte vychladnout a mezitím si připravte nádivku. Housku nakrájejte na drobné kostičky, pokapejte je mlékem a nechte nasáknout. Žloutek utřete s měkkým máslem, muškátovým květem, trochou pepře a soli, vmíchejte navlhčenou housku, petrželku, pažitku a šunku nakrájenou na malé kostičky, dobře promíchejte a podle potřeby dochuťte.
Šnečí ulity opláchněte, každou naplňte šnekem obaleným vydušenou omáčkou a přidejte trochu nádivky. Naplněné ulity rozložte do pekáčku vysypaného vrstvou hrubé soli a upečte je dozlatova v troubě vyhřáté na 170 °C. Podávejte je s bagetou.
Wes Marshall, autor knihy „Co by měl vědět správný milovník vín“
„Tradiční francouzskou kombinací jsou šneci na másle s petrželkou. Místní k nim popíjejí Chardonnay, které se dobře snoubí i s dary moře nebo kukuřičným klasem. Tahle kombinace nemá chybu.“