TÝDEN DOBRÉHO JÍDLA A VÍNA: šnečku, šnečku, vystrč růžky...

Vaření a recepty 18. ledna 2013

Možná to nevypadá příliš vábně a milovníci Ondřeje Sekory se orosí, ale šneci jsou opravdová lahůdka. Překonejte počáteční nedůvěru a ochutnejte, alespoň budete vědět, o co jste dosud přicházeli.

Královi vánoční šneci

Potřebujete:

24 šneků a ulit (maso a ulity se prodávají zvlášť)

2 dl bílého vína

2 menší cibule

50 g másla

3 lžíce olivového oleje (Extra Virgin)

5 stroužků česneku

1 snítku tymiánu a rozmarýnu

1 lžíci nasekané zelené petrželky

špetku mletého chilli

mletý pepř

vývar na podlití

hrubou sůl na vysypání pekáčku

Na nádivku:

1 housku

1 žloutek

50 g másla

50 g Pražské šunky

0,5 dl mléka

1 lžičku nasekané zelené petrželky a pažitky

na špičku nože muškátového květu

mletý bílý pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. Jemně nakrájenou cibuli zesklovaťte na rozehřátém másle s olivovým olejem. Přidejte šnečí maso, prolisovaný česnek, lístky tymiánu a rozmarýnu, petrželku, chilli a trochu pepře, zalijte vínem a duste pod pokličkou asi 1 – 2 hodiny, dokud není šnečí maso „měkké“ (zůstane i po uvaření gumové). Během dušení šneky podlévejte vývarem a teprve na závěr nechte tekutinu vydusit tak, aby zbyla hustší omáčka.

  2. Šneky nechte vychladnout a mezitím si připravte nádivku. Housku nakrájejte na drobné kostičky, pokapejte je mlékem a nechte nasáknout. Žloutek utřete s měkkým máslem, muškátovým květem, trochou pepře a soli, vmíchejte navlhčenou housku, petrželku, pažitku a šunku nakrájenou na malé kostičky, dobře promíchejte a podle potřeby dochuťte.

  3. Šnečí ulity opláchněte, každou naplňte šnekem obaleným vydušenou omáčkou a přidejte trochu nádivky. Naplněné ulity rozložte do pekáčku vysypaného vrstvou hrubé soli a upečte je dozlatova v troubě vyhřáté na 170 °C. Podávejte je s bagetou.

Wes Marshall, autor knihy „Co by měl vědět správný milovník vín“

„Tradiční francouzskou kombinací jsou šneci na másle s petrželkou. Místní k nim popíjejí Chardonnay, které se dobře snoubí i s dary moře nebo kukuřičným klasem. Tahle kombinace nemá chybu.“