TÝDEN DOBRÉHO VÍNA A JÍDLA: dejte si pořádný biftek

Vaření a recepty 19. ledna 2013

Na kus pořádné "flákoty" má jednou za čas chuť asi každý (vyjma vegetariánů). A co ke grilovanému masu popít? Třeba dobrý Cabernet Sauvignon.

Hovězí steaky s rajčaty v bazalce

Potřebujete:

4 hovězí steaky ze svíčkové (po 150-200 g)

250 g zralých cherry rajčátek

1 menší cuketu nakrájenou na plátky

1 dl panenského olivového oleje

3 snítky bazalky

pažitku

černý pepř v mlýnku

sůl

olej nebo slaninu na potření grilu

Postup přípravy:

  1. Steaky lehce naklepejte nebo jen rozmáčkněte dlaní. Opepřete je, potřete olejem a nechte 30 minut odležet.

  2. Rajčátka nakrájejte na čtvrtiny. Smíchejte je s nasekanou bazalkou, pažitkou, pepřem, olejem a solí a uložte v chladu.

  3. Maso osolte a zprudka pečte na olejem nebo slaninou potřené mřížce grilu. Pečte medium – dorůžova – asi 3 minuty z každé strany. Ke konci grilování krátce opečte plátky cukety. Hotový steak vložte na talíř a doplňte jej cuketou a částí rajčátek, zbylá rajčata podávejte stranou v misce.

Wes Marshall, autor knihy „Co by měl vědět správný milovník vín“

„K masu obecně se hodí vína obsahující hodně tříslovin, tedy např. Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Malbec. Možná už jste se setkali s frází „Slab and a Cab“, tahle vtipná slovní hříčka má reálný základ. Cabernet Sauvignon opravdu nejlépe doprovodí „flák“ (angl. slab) masa, ideálně pečený nebo grilovaný až do zkaramelizovaného povrchu.“