ZELENINOVÝ TÝDEN: což takhle dát si špenát?

Vaření a recepty 30. ledna 2013

I Pepek námořník věděl, co je dobré. Jeden náš kamarád měl podobná předloktí, s oblibou jsme mu zpívali podle Petra Nagye: "Sám s nohami na stole..."

Špenátové taštičky z bramborového těsta

Potřebujete:

300 g brambor uvařených ve slupce

7 lžic polohrubé mouky

2 žloutky

sůl

mouku na vál

máslo na přelití

Na náplň:

200 g mraženého špenátu

1 cibuli

2 lžíce másla

nasucho opraženou strouhanku

pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. Cibuli oloupejte a najemno nakrájejte. Osmahněte ji na rozehřátém másle, přidejte mražený špenát a duste doměkka. Směs ochuťte solí a pepřem a zahustěte podle potřeby opraženou strouhankou. Náplň nechte vychladnout.

  2. Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno nebo prolisujte, přidejte mouku, žloutky a 1/2 lžičky soli a vypracujte hladké těsto. Na pomoučeném vále vyválejte těsto na plát a vykrajujte z něj kolečka. Na každé položte trochu náplně, přehněte a okraje dobře přimáčkněte k sobě. Taštičky vložte do vroucí osolené vody a vařte 5–7 minut. Pak je sceďte, rozdělte na porce a přelijte rozpuštěným máslem.

Tip:

Do náplně přidejte rozetřený stroužek česneku a lžičku majoránky.