PĚT ODLEHČENÝCH DNÍ: nejlepší je rizoto

Vaření a recepty 5. ledna 2013

Rizoto je vděčné jídlo. A kromě všech ingrediencí je důležitý i strouhaný sýr, který dodá pokrmu ty správné grády.

Rizoto se sýrem Gran Moravia

Potřebujete:

125 g dlouhozrnné bílé rýže parboiled

100 g sýru Gran Moravia

2 rozetřené stroužky česneku

1 l vývaru

1 cibuli

1 dcl bílého vína

pórek

zelené fazolky

zelený hrášek

zelenou nebo bílou papriku bez žeber a semen

mladé kukuřičky

spařená a oloupaná rajčata

4 ks kuřecích spodních řízků

worcesterskou omáčku

olivový olej

sůl

pepř

Postup přípravy:

  1. Čerstvou zeleninu očistěte, omyjte a pokrájejte na menší kousky. Vše kromě rajčat a hrášku dejte do hrnce a krátce poduste. Na předehřáté pánvi rozpalte olivový olej, přidejte pokrájené kuřecí maso, osolte, opepřete a zakápněte worcesterem. Těsně předtím, než je maso hotové, přidejte česnek a 30 vteřin ho lehce osmažte, aby nezhnědl.

  2. V hrnci s rozpáleným olivovým olejem osmahněte dozlatova cibuli. Přidejte k ní rýži a pražte ji spolu s cibulí asi 1 minutu. Do hrnce přidejte maso, dušenou zeleninu a bílé víno, to nechte odpařit. Za stálého míchání pak postupně přilévejte vývar, dokud nebude rýže hotová.

  3. Nakonec do směsi v hrnci přidejte na kostky nakrájená rajčata a hrášek a podávejte posypané sýrem Gran Moravia.