Thajská kuřecí prsíčka
Potřebujete:
300 g kuřecích prsíček
1 cibuli (šalotku)
3 lžíce sójové omáčky
2 lžíce bílého rýžového vína
2 lžíce čerstvých nasekaných bylinek
2 lžíce prolisovaného česneku
1 lžičku cukru
drcený zelený pepř
špetku soli
sezamový olej na opečení
Na červenou rýži:
350 g rýže
1 papriku
1 čerstvou chilli papričku
1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru
5 stroužků česneku
mletou papriku
sůl
olej
Postup přípravy:
Oloupanou cibuli nasekejte najemno, přidejte bylinky, sójovou omáčku, rýžové víno, česnek, cukr, sůl, trochu drceného zeleného pepře a dobře promíchejte. Do připravené marinády naložte omyté a osušené plátky z kuřecích prsou a nechte odležet přes noc v chladu.
Druhý den si připravte červenou rýži. Na oleji orestujte nastrouhaný česnek, zázvor, nakrájenou papriku a čerstvou chilli papričku. Na závěr přidejte trochu mleté papriky a osolte. Přidejte rýži, přilijte vodu, aby sahala asi 2 cm nad rýži, přiklopte a přiveďte k varu. Jakmile stoupne rýže na hladinu, vložte vše do trouby vyhřáté na 180 °C, troubu vypněte a rýži v ní nechte asi 30 minut. Pak ji promíchejte velkou vidličkou.
Maso zprudka opečte na teflonové pánvi s malou troškou sezamového oleje (asi 2 minuty z každé strany), pánev zakryjte poklicí, vypněte plamen a nechte stát 7 minut. Upečená prsíčka nakrájejte a podávejte s červenou rýží.