TÝDEN S KRABIČKOVOU DIETOU: můžete si dát i vepřovou plec

Vaření a recepty 9. ledna 2013

Dieta a vepřová plec se šťouchanými bramborami? Také se vám to nezdá? Pokud dodržíte správný postup a použijete doporučené ingredience, i v rámci dietního programu si můžete na české klasice pochutnat.

Snídaně: Chléb s lučinou a ředkvičkami

Potřebujete:

50 g čtyřzrnného chleba

55 g lučiny

50 g ředkviček

Postup přípravy:

Na krajíček chleba namažte lučinu a poklaďte na kolečka nakrájené ředkvičky.

Svačina: Panna cotta s čerstvými hruškami

Potřebujete:

40 g smetany

1 plátek želatiny

5 g cukru

50 g hrušek

Postup přípravy:

Do smetany přidejte cukr a přiveďte k varu. Vypněte, vložte jeden plátek namočené želatiny a nechte rozpustit. Hmotu vlijte do vhodné nádoby a nechte vystydnout. Po zchladnutí vyklopte a ozdobte čerstvými hruškami.

Oběd: Vepřový perkelt „Mediterranean“ se šťouchanými bramborami

Potřebuete:

80 g vepřové plece

olivový olej

20 g cibule

rajčatový protlak

mletou papriku

10 g čerstvé papriky

10 g oliv

20 g rajčat

5 g kaparů

3 dcl zeleninového vývaru

oregano

140 g brambor

5 g másla

jarní cibulku

sůl

pepř

Postup přípravy:

  1. Na oleji orestujte nakrájenou cibulku, přidejte maso nakrájené na kostky a krátce poduste. Přidejte protlak, mletou papriku, orestujte a podlijeme zeleninovým vývarem.

  2. Rajčata spařte, oloupejte, nakrájejte na větší kostky a vložte spolu s čerstvými paprikami k masu. Duste doměkka, ke konci přidejte olivy, kapary a čerstvé oregano, dochuťte solí a špetkou pepře.

  3. Připravte si šťouchané brambory. Na másle orestujte jarní cibulku a vložte ji do vařených brambor. Lehce rozšťouchejte a dochuťte solí.

Svačina: Salát s kozím sýrem

Potřebujete:

50 g polníčku s rukolou

100 g míchané zeleniny (rajčata, papriky, okurka)

sůl

5 g medu

10 g balsamikového octa

olivový olej

30 g kozího sýra

Postup přípravy:

Polníček a rukolu smíchejte s nakrájenou čerstvou zeleninou, ochuťte dresinkem z balsamika, medu, oleje a soli. Navrch položte kolečko kozího sýra, které krátce před podáváním nechte lehce roztavit v troubě.

Večeře: Bulgur s krůtím masem a zeleninou

Potřebujete:

40 g bulguru

50 g krůtího masa

olej

šalotku

10 g kukuřice

10 g paprik

10 g rajčat

1 dcl zeleninového vývaru

Postup přípravy:

Na oleji orestujte šalotku, přidejte maso a papriku na kostičky. Orestujte, přidejte nakrájená rajčata, kukuřici, bulgur a zalijte zeleninovým vývarem. Nechte krátce povařit, promíchejte a dochuťte solí. Nakonec přidejte sekanou pažitku.