Týden se zelím a kapustou: Čínské zelí se šitake

Vaření a recepty 6. října 2013

Šitake neboli houževnatec jedlý není žádný asijský mystický tvor. Je to houba! Tak se jí nebojte a dejte si ji třeba s čínským zelím dle našeho receptu.

Potřebujete:

250 g šitake

300 g čínského zelí

1 svazek mladé cibulky s natí

150 g drobných těstovin

2 stroužky česneku

1 citron

4 lžíce oleje

250 ml vody

2 lžičky sypkého zeleninového bujonu

2 lžičky solamylu

1 lžíci sladké sójové omáčky

1 lžičku ostré chilli omáčky

1 lžičku moučkového cukru

sůl

pepř

pažitku

Postup:

  1. Na oleji zpěňte na plátky nakrájený česnek, přidejte nakrájené houby, osolte, opepřete, opečte a poduste doměkka. Ve vodě rozmíchejte bujon, krátce povařte, zahustěte solamylem rozmíchaným v trošce vody, vmíchejte sójovou a chilli omáčku.

  2. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu, propláchněte je studenou vodou a nechte odkapat. Nasypejte je do mísy, přidejte nakrájené čínské zelí, cibulku, houby a vše zalijte prochladlou omáčkou. Směs promíchejte, podle chuti okyselte citronovou šťávou, oslaďte a posypejte pažitkou.