TÝDEN ZAMILOVANÝCH RECEPTŮ: kari koření vás rozpálí

Vaření a recepty 15. února 2013

Když si dopřejete pokrm silně ochucený kari, vaše tělo bude reagovat podobně jako při vášnivém sexu: zrychlí se vám tep a začnete se potit. Takže pozor na infarkt.

HOVĚZÍ NUDLIČKY S KARI, POMERANČOVOU OMÁČKOU A ROZINKOVOU RÝŽÍ

Potřebujete:

400 g masa z roštěnce

2 lžíce kari koření

olej na opečení

sůl

tabasco

Na přílohovou rýži:

400 g dlouhozrnné rýže

30 g rozinek

1 lžíci oleje

sůl

pískový cukr

vývar

Na omáčku:

2 pomeranče

150 ml vývaru z bujónové kostky

100 ml pomerančové šťávy

sůl

pískový cukr

1 lžičku škrobové moučky

150 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy:

  1. Očištěné maso naklepejte, nakrájejte na nudličky, promíchejte s kari a nechte v chladu půl hodiny odležet. Rýži a rozinky několikrát propláchněte, po okapání dejte do kastrolu a zakapejte je olejem. Směs osolte, ocukrujte, zalijte vývarem a duste za občasného potřásání nádobou doměkka.

  2. Maso v horkém oleji opečte, osolte a zlehka polijte tabascem. Přendejte je na zahřátou plochou mísu, přelijte omáčkou, ozdobte pomerančovými kolečky a kopečky rýže.

  3. Pomeranče oloupejte a nakrájejte na kolečka. Polovinu vývaru povařte, doplňte pomerančovou šťávou, nepatrně osolte a dochuťte cukrem. Pak vše zalijte zbývajícím vývarem promíchaným se škrobovou moučkou, krátce povařte, odstavte a všlehejte smetanu.