TÝDEN KRKONOŠSKÉ KUCHYNĚ: ochutnejte "blbouny"

Vaření a recepty 26. února 2013

Ke Krkonošům patří borůvky. A k borůvkám kynuté knedlíky. U Krakonoše jim říkají blbouny, tak si na nich pochutnejte.

Borůvkové knedlíky zvané blbouny

Potřebujete:

2 lžičky cukru

10 g droždí

190  ml mléka

1 lžičku másla

300 g hrubé mouky

¼ lžičky soli

1 žloutek

400 g borůvek

tvaroh, případně i perník na strouhání

máslo na přelití

cukr na posypání

Postup přípravy:

  1. Ohřejte mléko tak, abyste v něm udrželi malíček. Ostatní suroviny nechte dojít pokojové teploty. Droždí rozdrobte a zalijte trochou mléka. Přidejte cukr, hrstku mouky a nechte vzejít kvásek.

  2. Mouku prosejte se solí, vlijte zbylé mléko s rozpuštěným máslem, žloutek a kvásek. Vypracujte tuhé těsto a nechte ho pod utěrkou vykynout. Pak ho rozdělte na stejné díly a naplňte borůvkami. Náplň pečlivě zabalte a zahlaďte spoje.

  3. Knedlíky nechte nakynout na válu pod utěrkou. Pokud je chcete mít dokonale kulaté, po chvíli je otočte. Vařte v páře či v osolené vodě 6–8 minut, v půlce je obraťte a odklopte. Uvařené knedlíky sceďte a propíchněte vidličkou. Podávejte se strouhaným tvarohem, máslem a cukrem, případně i perníkem.