Borůvkové knedlíky zvané blbouny
Potřebujete:
2 lžičky cukru
10 g droždí
190 ml mléka
1 lžičku másla
300 g hrubé mouky
¼ lžičky soli
1 žloutek
400 g borůvek
tvaroh, případně i perník na strouhání
máslo na přelití
cukr na posypání
Postup přípravy:
Ohřejte mléko tak, abyste v něm udrželi malíček. Ostatní suroviny nechte dojít pokojové teploty. Droždí rozdrobte a zalijte trochou mléka. Přidejte cukr, hrstku mouky a nechte vzejít kvásek.
Mouku prosejte se solí, vlijte zbylé mléko s rozpuštěným máslem, žloutek a kvásek. Vypracujte tuhé těsto a nechte ho pod utěrkou vykynout. Pak ho rozdělte na stejné díly a naplňte borůvkami. Náplň pečlivě zabalte a zahlaďte spoje.
Knedlíky nechte nakynout na válu pod utěrkou. Pokud je chcete mít dokonale kulaté, po chvíli je otočte. Vařte v páře či v osolené vodě 6–8 minut, v půlce je obraťte a odklopte. Uvařené knedlíky sceďte a propíchněte vidličkou. Podávejte se strouhaným tvarohem, máslem a cukrem, případně i perníkem.