TÝDEN KRKONOŠSKÉ KUCHYNĚ: houbový kuba k horám patří

Vaření a recepty 27. února 2013

Když je dobrá sezona, v krkonošských lesích můžete o houby zakopávat. A když je poněkud slabší, můžete sáhnout do zásob z předešlých let.

Houbový kuba

Potřebujete:

500 g velkých krup

120 g sádla

2 velké cibule

40 g sušených hub

3 stroužky česneku

mletý pepř

sůl

sádlo na vymazání pekáčku

Postup přípravy:

  1. Kroupy propláchněte vařící vodou a uvařte je v osolené vodě doměkka. Pak je sceďte a nechte dobře odkapat. Sušené houby nasypte do kastrolu, zalijte vodou, nechte 15 minut stát, zakryjte je pokličkou a poduste doměkka.

  2. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a opečte dozlatova na rozehřátém sádle (malou část sádla si nechte na vymazání pekáčku). Přidejte uvařené kroupy, česnek utřený se solí, mletý pepř a podušené houby, vše důkladně promíchejte a dosolte.

  3. Směsí naplňte pekáček vymazaný zbylým sádlem, vložte do trouby vyhřáté na 180 – 200°C a zapečte dozlatova. Kubu podávejte se zeleninovým salátem nebo s kyselým zelím.