Houbový kuba
Potřebujete:
500 g velkých krup
120 g sádla
2 velké cibule
40 g sušených hub
3 stroužky česneku
mletý pepř
sůl
sádlo na vymazání pekáčku
Postup přípravy:
Kroupy propláchněte vařící vodou a uvařte je v osolené vodě doměkka. Pak je sceďte a nechte dobře odkapat. Sušené houby nasypte do kastrolu, zalijte vodou, nechte 15 minut stát, zakryjte je pokličkou a poduste doměkka.
Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a opečte dozlatova na rozehřátém sádle (malou část sádla si nechte na vymazání pekáčku). Přidejte uvařené kroupy, česnek utřený se solí, mletý pepř a podušené houby, vše důkladně promíchejte a dosolte.
Směsí naplňte pekáček vymazaný zbylým sádlem, vložte do trouby vyhřáté na 180 – 200°C a zapečte dozlatova. Kubu podávejte se zeleninovým salátem nebo s kyselým zelím.