TÝDEN AROMATICKÝCH JÍDEL: k olivám se musíte "projíst"

Vaření a recepty 4. února 2013

Některá jídla většině lidí na první dobrou nejedou, ale časem si k nim dokážou najít cestu. Typickým příkladem jsou ryby i olivy.

Mořský vlk pečený s rajčátky

Potřebujete:

2 celé kusy mořského vlka

500 g ve slupce uvařených malých brambor

4 stonky malých žlutých rajčátek

1 limetku

50 g černých oliv bez pecek

1 dl bílého vína

1 dl olivového oleje

3 lžíce dijonské hořčice

3 lžíce medu

několik snítek čerstvého tymiánu, rozmarýnu a bazalky

mletý pepř

sůl

nakrájenou pažitku na posypání

Postup přípravy:

  1. Ryby očistěte, omyjte, osušte, osolte je, opepřete, pokapejte šťávou z limetky a nechte hodinu odležet v chladu. Čerstvé bylinky nasekejte a promíchejte s částí olivového oleje. Odleželé ryby rozložte na plech, obložte je omytými rajčátky na stoncích a vše pokapejte olivovým olejem s bylinkami. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut, dokud ryby nezezlátnou.

  2. Mezitím nakrájejte na měsíčky uvařené neoloupané brambory a opečte je dozlatova na pánvi se zbylým olejem. Přidejte olivy, med, dijonskou hořčici, bílé víno a opatrně promíchejte. Vše prudce provařte a směs přidejte na plech k rybám. Vše krátce zapečte a ihned podávejte posypané pažitkou.