TÝDEN AROMATICKÝCH JÍDEL: báječný steak z lososa s kaparovou omáčkou

Vaření a recepty 8. února 2013

Na kaparech si také hned tak někdo neujíždí a ryby se sice do našeho tuzemského jídelníčku postupně vpravují, ale ne každému jsou po chuti. Tak vyzkoušejte nezvyklé spojení potravin, které nemusí všichni, a buďte rádi, že vy si ten báječný zážitek ujít nenecháte.

Pečený losos s kaparovou omáčkou

Potřebujete:

4 porce lososa bez kůže a kostí

1 citron

sůl

mletý bílý pepř

2 lžíce másla

1 lžíci hladké mouky

300 ml mléka

3 lžíce kaparů

3 lžíce zakysané smetany

Postup přípravy:

  1. Porce ryby osolte, opepřete, pokapejte citronovou šťávou a nechte rozležet. Pak je naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, na každou porci položte kousíček másla a pečte 15-20 minut.

  2. Z druhé lžíce másla a hladké mouky udělejte světlou jíšku, zalijte ji mlékem, rozšlehejte metličkou a povařte velmi zvolna asi 10 minut. Vmíchejte jemně nasekané kapary, lžíci citronové šťávy, lžičku citronové kůry, dochuťte solí, pepřem. Nakonec vmíchejte do omáčky zakysanou smetanu a už nevařte.

  3. Porce masa rozdělte na talíře, přelijte omáčkou a podávejte s různě upravenými bramborami a salátem.