ŠPÍZOVÝ TÝDEN: hlíva ústřičná na jehle

Vaření a recepty 15. března 2013

Tyhle špízy osloví především houbaře. Ti ostatní, kteří mají s houbami na talíři problém, můžou hlívu vyměnit za nějakou dobrou zeleninu.

Špízy s hlívou ústřičnou

Potřebujete:

500 g kloboučků hlívy ústřičné

2 bílé cibule

2 červené cibule

4 brambory předem uvařené ve slupce

100 g tenkých plátků anglické slaniny

200 g šunky

Na potření:

40 ml olivového oleje

1 lžíci jemně nasekané petrželky

1 lžičku drceného kmínu

1/2 lžičky drceného barevného pepře

sůl

Postup přípravy:

  1. Smíchejte olej se solí, pepřem, petrželkou a kmínem. Hlívu očistěte, tuhé nožky odkrojte a nechte jen kloboučky. Cibule a brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka, šunku a slaninu nakrájejte na čtverečky. Vše střídavě napíchejte na špízy, potřete připraveným olejem a velmi zvolna upečte na grilu ze všech stran dozlatova (můžete péct i na grilovací misce).

  2. Podávejte s pečenými bramborami nebo pečivem, jako doplněk bude vhodná oblíbená studená omáčka.