RUSKÝ TÝDEN: začínáme bohatýrsky, tedy kaviárem

Vaření a recepty 18. března 2013

Kaviár jako úžasná specialita ruské kuchyně nemůže v našem týdenním menu chybět. Nejdražší pravý černý kaviár se dělá z jiker jesetera, levnější červený z jiker lososa. Zatímco ve světě je kaviár symbolem luxusu, v Rusku je poměrně běžnou pochutinou.

Košíčky s kaviárem

Potřebujete:

250 g listového těsta

1 vejce

125 g másla

100 g smetanového taveného sýra

sůl

pepř

2 lžičky citronové šťávy

1 skleničku tmavého a 1 skleničku červeného kaviáru

citron

zelenou petrželku na ozdobu

Postup přípravy:

  1. Listové těsto rozválejte asi na 2 mm silný plát. Vykrájejte kolečka, do poloviny udělejte otvor a na spodní plné kolečko přilepte rozšlehaným vajíčkem kolečko s otvorem.

  2. Košíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, středy několikrát propíchněte. Vložte do vyhřáté trouby, upečte dozlatova a nechte zcela vychladnout.

  3. Mezitím utřete máslo s taveným sýrem, ochuťte ho solí, pepřem a citronovou šťávou. Máslem naplňte cukrářský sáček s hladkou koncovkou. Naplňte košíčky máslem, přidejte kopeček kaviáru, ozdobte snítkou petrželky a kouskem citronu.

Tip

Vykrájené středy koleček položte těsně vedle sebe na plech, posypte sýrem a také upečte. Vynikající chuťovka!