Ruský boršč
Potřebujete:
300 g hovězího masa
200 g vepřového masa
50 g slaniny
1 velkou cibuli
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer a petržel)
200 g bílého hlávkového zelí (možno rozdělit napůl s červeným)
250 g brambor
200 g rajčat (i z konzervy)
200 g červené řepy (může být i naložená)
1 bobkový list
5 zrnek nového koření
10 kuliček černého pepře
1 lžičku sladké mleté papriky
1 lžíci hladké mouky
150 ml sladké smetany
citronovou šťávu
zelenou petrželku
ocet a cukr podle potřeby
sůl
Postup přípravy:
Maso omyjte a vložte do hrnce se studenou vodou (asi 2 l). Přidejte rozkrojenou cibuli, bobkový list, nové koření, pepř, osolte a vařte zvolna asi 2 hodiny. Vepřové maso vyjměte dřív, aby se nerozvařilo. Potom vyndejte i hovězí, vývar přeceďte a vhoďte do něj očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidejte lžíci octa a vařte asi 5 minut.
Červenou řepu nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka (pokud použijete naloženou, jen ji sceďte, ale nevařte). Slaninu nakrájejte na kostičky, vyškvařte, přidejte papriku, zamíchejte a nalijte do polévky. Ve smetaně dobře rozmíchejte mouku, nalijte do polévky a za občasného míchání 15 minut povařte. Nakonec přidejte kostičky řepy, na kostky pokrájené maso, nasekanou petrželku, ochuťte citronem, cukrem a solí a prohřejte. Podávejte s chlebem.
Tip:
Porce ozdobte kopečkem zakysané smetany a zelenou částí pórku nakrájenou na nudličky.