RUSKÝ TÝDEN: telecí Stroganoff

Vaření a recepty 22. března 2013

Kousky hovězího nebo ještě lépe telecího masa s cibulí, houbami a kyselou okurkou jsou ruským národním jídlem. Nakyslá smetanová omáčka samozřejmě nesmí chybět.

Beef Stroganoff

Potřebujete:

200 g cibule

300 g žampionů

2 kyselé okurky

2 lžíce hořčice

600 g telecích filet

2 lžíce másla

1 lžíci mouky

3 dl vývaru

pepř

citronovou šťávu

150 g zakysané smetany

hrst nasekané listové petržele

Postup přípravy:

  1. Očištěné maso nakrájejte na tenké proužky, na másle prudce osmahněte ze všech stran a dejte stranou. Cibuli a žampiony nakrájejte nadrobno, krátce osmahněte na másle, zaprašte moukou, přilijte vývar a nechte přejít varem. Do pánve přidejte hořčici, ochuťte lžící citronové šťávy, osolte a opepřete. Asi 5 minut vařte na mírném plamenu.

  2. Maso vraťte do pánve, přidejte nakrájenou kyselou okurku a 3 minuty prohřejte v omáčce. Promíchejte se zakysanou smetanou, případně dosolte. Podávejte s rýží nebo noky.