Velikonoční hlavička
Potřebujete:
400 g uzeného masa
300 g libového vepřového nebo králičího masa
5 housek
masový vývar
sekané kopřivy
petržel
pažitku
muškátový květ
pepř
5 vajec
100 ml mléka
30 g másla
tuk na vymazání formy
sterilované okurky
Postup přípravy:
Uvařte 400 g uzeného masa, 300 g libového vepřového nebo králičího masa (každé zvlášť). Nakrájejte na kostičky 5 mírně tuhých housek, zvlhčete je vývarem z masa, přidejte drobně nasekané maso, misku sekaných kopřiv, petrželky a pažitky (kopřivy předem spařte vařící vodou). Okořeňte muškátovým květem, pepřem a promíchejte. Zalijte 5 vejci rozkvedlanými se 100 ml mléka a špetkou soli. Promíchejte a nechte 10 minut stát.
Zapékací mísu vytřete tukem, naplňte směsí, navrch položte vločky z 30 g másla a v předehřáté troubě zvolna upečte. Hotovou hlavičku posypte jemně nasekanými natěmi.
Tip
Podávejte se zeleninovým salátem nebo sterilovanými okurkami.