VELIKONOČNÍ TÝDEN: hřbet s vajíčkem

Vaření a recepty 27. března 2013

Velikonoční vajíčkový hřbet vypadá na talíři exkluzivně a ještě lépe chutná. A přitom je jeho příprava relativně jednoduchá...

Velikonoční hřbet s vejci, slaninou a hráškem

Potřebujete:

150 g ve slupce uvařených brambor

1 cibuli

50 g slaniny

1-2 stroužky česneku

50 g sterilovaného hrášku

2 vejce

2 vejce uvařená natvrdo

tuk na vymazání formy

strouhanku na vysypání formy

sůl

pepř

Postup přípravy:

  1. Cibuli a slaninu nakrájejte nadrobno, slaninu vyškvařte a přidejte cibuli. Osmahněte dozlatova a nechte vychladnout. Brambory oloupejte a dobře rozmačkejte. Promíchejte je se solí, pepřem, troškou oleje a okapaným hráškem. Přimíchejte cibuli se slaninou a hmotu rozetřete do vymazané a vysypané formy na hřbet.

  2. Vejce uvařená natvrdo oloupejte, rozkrojte podélně na půlky a vmáčkněte vedle sebe do těsta tak, aby byla schovaná. Syrová vejce rozkvedlejte s trochou soli a zalijte jimi hmotu ve formě. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a hřbet zapečte dozlatova.

  3. Upečený pokrm nechte trochu vychladnout, vyklopte z formy a podávejte teplý nebo studený se salátem.