Velikonoční hřbet s vejci, slaninou a hráškem
Potřebujete:
150 g ve slupce uvařených brambor
1 cibuli
50 g slaniny
1-2 stroužky česneku
50 g sterilovaného hrášku
2 vejce
2 vejce uvařená natvrdo
tuk na vymazání formy
strouhanku na vysypání formy
sůl
pepř
Postup přípravy:
Cibuli a slaninu nakrájejte nadrobno, slaninu vyškvařte a přidejte cibuli. Osmahněte dozlatova a nechte vychladnout. Brambory oloupejte a dobře rozmačkejte. Promíchejte je se solí, pepřem, troškou oleje a okapaným hráškem. Přimíchejte cibuli se slaninou a hmotu rozetřete do vymazané a vysypané formy na hřbet.
Vejce uvařená natvrdo oloupejte, rozkrojte podélně na půlky a vmáčkněte vedle sebe do těsta tak, aby byla schovaná. Syrová vejce rozkvedlejte s trochou soli a zalijte jimi hmotu ve formě. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a hřbet zapečte dozlatova.
Upečený pokrm nechte trochu vychladnout, vyklopte z formy a podávejte teplý nebo studený se salátem.