Bezmasý týden: Dýňový krém s nočkem ze zakysané smetany

Vaření a recepty 3. dubna 2013

U tohoto nočku se určitě nebudete u stolu přít, jestli je to opravdu noček, nebo jen knedlík jako ve filmové komedii Pelíšky. Je totiž ze smetany.

Potřebujete:

1 kg muškátové dýně

2 větší brambory

1 cibuli

šafrán

citron

máslo

mletý kardamom

sůl

pepř

cukr

zakysanou smetanu

lanýžový olej

čerstvou řeřichu

Postup:

  1. Dýni opláchněte, oloupejte, zbavte pecek, rozřežte na kusy a pečte v troubě při teplotě 170 °C dozlatova. Cibuli a oloupané brambory nakrájejte na kostky, orestujte na másle, přidejte šafrán a zalijte vodou nebo vývarem. S tekutinou pracujte s rozumem, aby polévka nebyla příliš řídká.

  2. Přidejte opečenou dýni a uvařte ji doměkka. Rozmixujte a dochuťte solí, cukrem, kardamomem, mletým pepřem a citronovou šťávou.

  3. Při servírování přidejte noček zakysané smetany, zakápněte ho lanýžovým olejem a ozdobte klíčky řeřichy.