Povinné minimum 55 procent masa sice splnily všechny testované párky, šest z 15 výrobků ale obsahovalo méně masa, než výrobci uváděli na obalu.
Tak čemu už věřit, když chci jednoduše dobrý párek? Nejlíp sobě, svým smyslům a zkušenosti s výrobcem a prodejcem. Dobrý párek totiž poznáte spíše podle chuti a vůně než podle etikety.
Indikátorem kvality párku je hlavně barva masa.
Na co si tedy dát pozor?
Radí David Kukla, zakladatel sítě prodejen lokálních potravin Sklizeno, který prodává mimo jiné párky od firmy Steinhauser, které se v dTestu umístily na druhém místě.
Barva: Dokonale vypadající párek neříká nic o své chuti a kvalitě, ale spíše o obsažených barvivech a použitém střívku. Párek nemusí být dokonale pravidelný a růžový. Barva je dána hlavě typem masa, to může být telecí, vepřové nebo hovězí, a párky tak nemohou mít vždy stejnou barvu. Barvu uzenin upravují a stabilizují dusitany, jinak by byly zašedlé a nevábné. Pokud jsou ale ostře a nepřirozeně růžové, téměř určitě bylo naprosto zbytečně přidané barvivo. Takže tady zdání může klamat, barva vám o kvalitě mnoho neřekne.
Střívko: Ať už zvolíte přírodní, nebo průmyslově vyráběné (leč čistě z přírodních ingrediencí), nemělo by střívko být tuhé, silné či jakkoliv vadit při žvýkání. Mělo by být pružné, jemné a v chuti spíše neznatelné.
Maso: Hlavní údaj, který většinou kontrolujeme na etiketách, je druh masa a jeho procentní zastoupení. U druhu masa by (snad) etiketa zavádět neměla, etikety ale často zkreslují jeho množství. Podle zákona musí být ve vídeňském párku minimálně 55 procent masa, více je ale pro chuť lepší. Masovou chuť párků s menším procentem masa dohánějí výrobci často glutamany, takže pokud máte na jazyku pocit, že jíte škrobovou hmotu s příchutí párku, pak zkuste na balení zapátrat po obsahu glutamanů a příště si vybrat jiný. Další párkové pravidlo zní: množství masa stoupá s cenou uzeniny, tak nevěřte párkům s 80 procenty masa za 9,90 Kč.
Tuk: Tuku ve vídeňském párku může být až 40 procent, jednoduché pravidlo je, že čím více je v něm ale masa, tím méně tuku se tam vejde. Údaje na etiketách ne vždy odpovídají realitě, takže byste se zase měli řídit spíš svou chutí a dětem párky tak jako tak nevnucovat. Navíc, 25 procent tuku už je poměrně vysoké číslo, a přitom u párků poměrně běžné.
Věci navíc: Glutamany, přílišné množství solí (sůl je přirozený konzervant, takže úplně bez ní se neobejdou, ale nesmí jí být moc), fosfáty, dusičnany a dusitany jsou všechno párkoví vetřelci a mělo by jich být co nejméně. Přílišné množství soli poznáte jednoduše tím, že je párek příliš slaný, glutamát přidává až podezřele masovou chuť, která často neodpovídá složení, a dusitany patří mezi povolená, ale "sporná" éčka, která jsou ale nezbytná proto, aby uzenina vypadala chutně. Barviva jsou pak zbytečná naprosto.