Mléčný týden: Rýžové knedlíčky

Vaření a recepty 16. května 2013

Knedlíčky nemusí být jen játrové nebo klasické plněné. Inspirujte se v Asii a zkuste je vyrobit z rýže.

Potřebujete:

2 kelímky mléčné rýže

100 g rýžových vloček

2 lžíce polohrubé mouky

1 vejce

1 rohlík bez kůrky

sůl

1–2 lžíce nasekaných pistáciových oříšků (nesolených)

moučkový cukr na posypání

Jahodová zavařenina:

450 g jahod

100 g medu

2 dl sladkého bílého vína

4 zrnka kardamomu

2 hřebíčky

Postup:

  1. Do mísy vyklopte mléčnou rýži, k ní přidejte rozemleté nebo rozmixované rýžové vločky, vejce, mouku a rohlík nakrájený na drobné kostičky. Vše osolte, dobře promíchejte a těsto nechte asi 15 minut odpočinout.

  2. Jahody omyjte, zbavte lístků a nakrájejte je na plátky. Asi 20 plátků si nechte stranou na ozdobení. Zbylé plátky vložte do kastrolu, přidejte víno, med, hřebíčky a kardamom a povařte do zhoustnutí.

  3. Z připraveného těsta vykrojte lžičkou malé oválné knedlíčky (nočky) a ty vkládejte do vroucí mírně osolené vody. Opatrně je promíchejte a zvolna vařte asi 5 minut.

  4. Na talíře rozdělte nejdříve jahodovou zavařeninu, do ní položte uvařené a odkapané knedlíčky (můžete je předem napíchnout na ozdobné špejle), posypejte je pistáciemi, pocukrujte, doplňte plátky jahod a ihned podávejte.