Mléčný týden: Noky z třeného těsta pečené ve vanilkovém mléce

Vaření a recepty 19. května 2013

Zkuste si pro jednou udělat nočky na sladko. Když je doplníte jahůdkami, nebudete litovat.

Potřebujete:

6 vajec

150 g másla

100 g cukru

60 g hrubé mouky

špetku soli

1 hrnek mléka

1 vanilkový cukr

moučkový cukr na posypání

máslo na vymazání

jahody na ozdobení

Postup:

  1. Utřete 120 g změklého másla se žloutky a polovinou cukru do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušlehejte tuhý sníh, který spolu s moukou a špetkou soli vmíchejte do žloutkové směsi. Pokud by bylo těsto příliš řídké, zahustěte ho ještě moukou.

  2. Zapékací formu vymažte máslem, nalijte do ní mléko, přidejte zbylé máslo a vanilkový cukr a vložte na chvíli do trouby vyhřáté na 200 °C, než se máslo rozpustí. Horké mléko rozmíchejte a vkládejte do něj lžící noky, které vykrajujete z těsta. Vložte do trouby asi na 10 minut, než noky zrůžoví (noky mají mít krémovitou konzistenci, nesmějí být vypečené). Podávejte je horké, ozdobené jahodami a posypané moučkovým cukrem.