Chřestový týden: Telecí špíz s grilovaným chřestem

Vaření a recepty 23. května 2013

Telecí je samo o sobě delikatesa. V kombinaci s chřestem ji ale předčí máloco. Dobrou chuť!

Potřebujete:

500 g telecí kýty

8 plátků anglické slaniny

mořskou sůl na dochucení

pepř na dochucení

Na omáčku:

0,6 l olivového oleje

0,3 l vinného octa

1 červenou cibuli

1 stroužek česneku

0,050 kg natě z plocholisté petržele

pepř na dochucení

mořskou sůl na dochucení

chilly papričku na dochucení

Na chřest:

200 g čerstvého bílého chřestu

150 g čerstvého zeleného chřestu

50 g čerstvého fialového chřestu

0,015 l slunečnicového oleje

0,015 l řepkového oleje

0,015 l sezamového oleje na marinádu

1 stroužek česneku

sezamová semínka

Postup:

  1. Smíchejte nať plocholisté petržele společně s octem, solí a pepřem. Přidejte olej, jemně nakrájenou červenou cibuli a prolisovaný česnek a nechte 2 hodiny odpočívat v chladu.

  2. Maso nakrájejte na větší kousky, ochuťte solí a ovoňte pepřem. Kousky masa obalte plátky slaniny a napíchněte je na jehly. Na předem rozehřáté pánvi zprudka opečte špízy, přilijte odleželou omáčku a maso na volném plamenu nechte dojít.

  3. Na marinádu si smíchejte olej a sezamová semínka. Chřest omyjte, zbavte dřevnatých konců a nechte v marinádě chvíli odpočívat. Na rozpálenou pánev pomalu rozložte chřest a prolisovaný česnek a zlehka opečte. Podávejte se špízy a marinádou.