Krůtí týden: Krůtí prsa po zahradnicku

Vaření a recepty 3. května 2013

Teplé počasí přímo vybízí k tomu se posadit na zahrádku a nechat se lechtat slunečními paprsky. Co jiného si k tomu dát než jídlo plné zeleniny?

Potřebujete:

1,5 kg krůtích prsíček

3 šalotky

3 lžíce suchého sherry

2 lžíce sójové omáčky

1 lžíci medu

4 lžíce oleje

2 malé cukety

2 výhonky chřestu

1 červenou papriku

malý svazek mladé mrkve

100 g zeleného hrášku

150 ml drůbežího vývaru

150 g bílého jogurtu

sůl

pepř

několik lístků kerblíku (nebo zelené petrželky)

Postup:

  1. Cibuli nasekejte najemno a promíchejte ji se sherry, sójovou omáčkou, medem, pepřem a lžící oleje. Marinádou potřete připravené maso, přikryjte a nechte v chladu alespoň hodinu marinovat.

  2. V pekáči rozpalte zbylý olej, vložte do něj maso, osolte ho a krátce z obou stran opečte. Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 40 minut (během pečení snižte teplotu na 180 °C). Při pečení maso občas polijte šťávou nebo podle potřeby podlijte trochou vody.

  3. Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kousky (mrkve nechte celé). K masu přidejte celé mrkve a přilijte polovinu horkého vývaru a pečte dále při 180 °C zhruba 10 minut. Potom přisypejte ostatní nakrájenou zeleninu, přidejte zbývající vývar a pečte dalších 10 minut.

  4. Maso vyndejte z pekáče na mísu nebo rozdělte na porce a obložte zeleninou. Vypečenou šťávu smíchejte s jogurtem a tuto omáčku podávejte zvlášť. Pokrm ozdobte lístky kerblíku a servírujte s bramborami nebo rýží.