Týden s řepkovým olejem: Králík na meruňkách

Vaření a recepty 8. května 2013

Zapomeňte na plátek masa s broskví a eidamem. Králík na meruňkách pošle vaše chuťové pohárky do ráje.

Potřebujete:

králičí zadek (hřbet a zadní běhy)

citronovou šťávu

sůl

hladkou mouku

olej na smažení

mletou skořici

kořenicí směs Aglio peperoncini

sušenou harissu

50 g slaniny

meruňkový kompot

Postup:

  1. Králičí zadek (hřbet a zadní běhy) odblaňte a rozdělte na porce. Maso zakápněte citronovou šťávou, osolte a nechte chvíli rozležet. Pak kousky obalte ve lžíci hladké mouky, usmažte na pánvi na 2–4 lžících oleje a přendejte do pekáčku.

  2. Maso v pekáčku posypejte špetkou skořice, 2 lžičkami kořenicí směsi Aglio peperoncini, můžete přidat i špetku sušené harissy. Pak ho přelijte drobně nakrájenou rozškvařenou slaninou, podlijte šťávou z malého meruňkového kompotu, zakryjte poklicí a zvolna pečte cca 45–60 minut. Pak poklici sundejte, přidejte meruňky z kompotu, podle potřeby podlijte a dopečte doměkka. Podávejte s různě upravenými bramborami.