Řecký týden: Restované brambory

Vaření a recepty 17. června 2013

Vydejte se s námi na cestu po Řecku, tedy alespoň formou řecké gastronomie. Ostatně přece se říká, že národ člověk pozná nejlépe přes jídlo, ne?

Potřebujete:

600 g vařených brambor

400 g kuřecích stehenních řízků

2 papriky (červenou a zelenou)

1 cibuli

80 g černých oliv bez pecek

0,6 dl olivového oleje

4 stroužky česneku

1 lžíci nakrájeného čerstvého oregana

1 lžíci nakrájené čerstvé máty

1 lžičku citronové šťávy

1 lžičku kořenicí směsi na gyros

sůl

Postup:

  1. Kuřecí maso očistěte, nakrájejte na kostky a vložte do misky. Přidejte kořenicí směs, pokapejte citronovou šťávou a lžící olivového oleje a dobře promíchejte.

  2. Brambory oloupejte a nakrájejte na silnější plátky, oloupanou cibuli na drobné kostičky. Papriky zbavte semeníků a nakrájejte je na proužky.

  3. Ve velkém kastrolu rozpalte polovinu zbylého oleje a maso v něm za stálého míchání zprudka opečte. Pak ho lehce osolte, přidejte na plátky nakrájený česnek a stáhněte plamen. Maso podle potřeby podlijte minimálním množstvím vody (nebo vývaru) a bez poklice zvolna dopečte doměkka.

  4. V hlubší pánvi rozpalte zbylý olej, zprudka na něm opečte papriky s cibulí a olivami a přidejte je k masu. Na závěr v pánvi opečte brambory, osolte je a přidejte do kastrolu s masem. Vše opatrně promíchejte spolu s bylinkami a podle chuti dosolte.