Řecký týden: Tzatziki a kofty

Vaření a recepty 18. června 2013

Řeckou kuchyni si bez koft a lahodného tzatziki snad ani nedokážeme představit. Oba recepty jsou 100% řecké a pravé, žádné české náhražky!

Řecké kofty

Potřebujete:

500 g mletého hovězího masa

3 cibule

5 stroužků česneku

2 vejce

1 hrnek strouhanky

1 lžičku čerstvě podrceného pepře

1/2 lžičky pomletého koriandru

hrst nasekané zelené petrželky (nebo koriandrové natě)

sůl

olej

Postup:

  1. Cibule nasekejte najemno, česnek prolisujte. Smíchejte maso, cibuli, česnek, rozšlehaná vejce a tolik strouhanky, aby vznikla tvárná hmota. Přidejte koření, sůl, nasekanou nať, směs dobře propracujte a nechte zakrytou v chladu asi hodinu rozležet.

  2. Z rozleželé směsi utvořte navlhčenýma rukama dlouhé válečky tak, aby uprostřed byla podélně zapíchnutá špejle. Pekáček vytřete olejem a nechte ho v troubě vyhřáté na 200 °C krátce rozehřát. Válečky masa naskládejte do pekáčku a vložte do trouby (teplotu stáhněte na 180 °C). Pečte a občas otáčejte (celkem asi 45 minut).

  3. Podávejte s opečenými bramborami, dušenou rýží nebo arabským chlebem a obložené kolečky cibule a čerstvých rajčat, ozdobené zelenou petrželkou.

Řecký týden 1

Ke koftám se skvěle hodí tzatziki

Potřebujete:

500 g řeckého jogurtu Yogood

1 velkou okurku hadovku

2 stroužky česneku

3 lžíce extra panenského olivového oleje

snítku čerstvého kopru

černé olivy na ozdobení

sůl

pepř

Postup:

  1. Oloupané a najemno nastrouhané okurky zbavte přebytečné vody tím, že je pečlivě vymačkáte přes sítko nebo v dlaních.

  2. Poté hmotu smíchejte s jogurtem Yogood, utřeným česnekem, olivovým olejem, koprem a dochuťte solí a pepřem.

  3. Hotové tzatziki lehce polijte olivovým olejem a ozdobte černou olivou.