Řecké kofty
Potřebujete:
500 g mletého hovězího masa
3 cibule
5 stroužků česneku
2 vejce
1 hrnek strouhanky
1 lžičku čerstvě podrceného pepře
1/2 lžičky pomletého koriandru
hrst nasekané zelené petrželky (nebo koriandrové natě)
sůl
olej
Postup:
Cibule nasekejte najemno, česnek prolisujte. Smíchejte maso, cibuli, česnek, rozšlehaná vejce a tolik strouhanky, aby vznikla tvárná hmota. Přidejte koření, sůl, nasekanou nať, směs dobře propracujte a nechte zakrytou v chladu asi hodinu rozležet.
Z rozleželé směsi utvořte navlhčenýma rukama dlouhé válečky tak, aby uprostřed byla podélně zapíchnutá špejle. Pekáček vytřete olejem a nechte ho v troubě vyhřáté na 200 °C krátce rozehřát. Válečky masa naskládejte do pekáčku a vložte do trouby (teplotu stáhněte na 180 °C). Pečte a občas otáčejte (celkem asi 45 minut).
Podávejte s opečenými bramborami, dušenou rýží nebo arabským chlebem a obložené kolečky cibule a čerstvých rajčat, ozdobené zelenou petrželkou.
Ke koftám se skvěle hodí tzatziki
Potřebujete:
500 g řeckého jogurtu Yogood
1 velkou okurku hadovku
2 stroužky česneku
3 lžíce extra panenského olivového oleje
snítku čerstvého kopru
černé olivy na ozdobení
sůl
pepř
Postup:
Oloupané a najemno nastrouhané okurky zbavte přebytečné vody tím, že je pečlivě vymačkáte přes sítko nebo v dlaních.
Poté hmotu smíchejte s jogurtem Yogood, utřeným česnekem, olivovým olejem, koprem a dochuťte solí a pepřem.
Hotové tzatziki lehce polijte olivovým olejem a ozdobte černou olivou.