Potřebujete:
42 g droždí (1 kostku)
100 g cukru krupice
80 ml mléka
500 g polohrubé mouky
50 g mletých mandlí
špetku soli
3 vejce
100 g másla
100 g tučného tvarohu
mandlové lupínky na posypání
Postup:
Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžíci cukru a rozetřete na hladkou kaši. Kaši rozřeďte vlažným mlékem a nechte na teplém místě vzejít.
Do mísy prosejte mouku, přimíchejte mandle a sůl. Dvě vejce rozšlehejte a spolu s rozpuštěným máslem a tvarohem přidejte k mouce. Přilijte kvásek a zpracujte měkké nelepivé těsto. Mísu překryjte utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout přibližně 45 minut.
Těsto rozdělte na tři části a z nich vyválejte asi 70 cm dlouhé válečky. Spleťte je do copu a ten na koncích spojte do věnce. Věnec přeneste do remosky vytřené máslem a vysypané moukou a nechte ještě 10 minut kynout. Pak potřete povrch rozšlehaným vejcem, posypejte mandlemi a pečte 35 minut.