Řecký týden: Zeleninová musaka

Vaření a recepty 20. června 2013

Musaka je jedno z nejtradičnějších řeckých jídel. Setkáte se s ní téměř všude. Pochutnejte si na mletém mase, lilku a bešamelu a k tomu si nalijte dvojku řeckého vína, retsiny.

Potřebujete:

6 brambor střední velikosti uvařených ve slupce

3 dl bílého smetanového jogurtu

200 g ovčího sýru

2 menší lilky

2 červené cibule

1 rajčatový protlak

2 žluté papriky

2 zelené papriky

5 stroužků česneku

tymián

oregano

sůl

mletý pepř

olej a strouhanku na misku

Postup:

  1. Omyté lilky nakrájejte na kolečka, osolte je a nechte 15 minut na talíři „vyslzet“. Plátky osušte papírovou utěrkou. Z paprik odstraňte semínka a nakrájejte je na širší proužky. Cibule nakrájejte na osminky. Protlak promíchejte s jogurtem, utřeným česnekem a dvěma třetinami nastrouhaného ovčího sýru. Oloupané brambory nakrájejte na 6–7 mm silné plátky.

  2. Dno vymazané a vysypané zapékací misky pokryjte plátky brambor, osolte, opepřete a posypejte bylinkami. Vrch potřete jogurtovou směsí a zakryjte částí zeleniny. Opět dejte vrstvu brambor a postup opakujte, nakonec vše zakryjte vrstvou brambor.

  3. Misku přelijte zbylou jogurtovou směsí a posypte zbylým sýrem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 40–50 minut.