Řecký týden: Řecký koláč

Vaření a recepty 23. června 2013

Nemyslete si, že Řekové nemají rádi sladké! Zkuste si jako dezert k nedělnímu obědu udělat tenhle pomerančový koláč.

Potřebujete:

160 g polohrubé mouky

100 g krupice

1 necelý prášek do pečiva

špetku soli

120 g cukru

200 g másla

6 vajec

2–3 pomeranče bez chemického ošetření

100 g mandlí

350 g cukru na sirup

20 ml pomerančového nebo mandlového likéru

Postup:

  1. Pomeranče dobře omyjte, osušte a z jednoho nastrouhejte kůru. Z pomerančů vymačkejte šťávu. Odměřte 125 ml do těsta a zbytek dejte stranou. Polovinu mandlí umelte, druhou polovinu nahrubo nasekejte a opražte. Změklé máslo utřete se žloutky, kůrou a polovinou dávky cukru do pěny. Z bílků, soli a zbylého cukru ušlehejte tuhý sníh. Mouku prosejte, smíchejte s krupicí, mandlemi a práškem do pečiva. Do máslové pěny vmíchejte pomerančovou šťávu, sypkou směs a sníh.

  2. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Nechte ho vychladnout.

  3. Z odložené pomerančové šťávy odměřte 60 ml, dolijte vodou do 125 ml a rozpusťte v ní cukr. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 5 minut. Během vaření přilijte likér. Polevu rozetřete na koláč, posypejte opraženými mandlemi, nechte zaschnout a nakrájejte na malé čtverečky.