Rybí a mořský týden: Pečený úhoř s cibulovými bramborami a zeleninou

Vaření a recepty 26. července 2013

Úhoř je hodně zvláštní ryba, vlastně tak trochu připomíná vodního hada. Když se ale od jeho vzhledu oprostíte, zjistíte, že chutná opravdu výborně.

Potřebujete:

4 úhoře

5 dl podmáslí

šťávu z 1/2 citronu

1 lžíci oleje

1 lžičku hořčičného semínka

sůl

citron na ozdobení

800 g oloupaných brambor

1 větší cibuli

1 dl oleje

2 lžíce pomazánkového másla

1/2 lžičky čerstvě drceného pepře

sůl

200 g menších mrkví

200 g čerstvých nebo mražených zelených fazolek

100 g pórku

1 lžíci rozpuštěného másla

sůl

Postup:

  1. Úhoře naložte na 2 hodiny do podmáslí smíchaného s citronovou šťávou. Pak ho nařízněte po stranách na několika místech až k páteři. Osolte, posypte hořčičným semínkem, každého stočte do kruhu na plech vymazaný lžící oleje a vložte do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečte asi 20–30 minut (podle velikosti ryb).

  2. Mezitím dejte vařit brambory. Cibuli oloupejte, nakrájejte a usmažte dozlatova. Do vroucí vody vložte oloupanou mrkev, fazolky a pórek, povařte je a slijte.

  3. Uvařené brambory slijte, rozšťouchejte, smíchejte s osmaženou cibulkou, pepřem, pomazánkovým máslem a podle chuti osolte.

  4. Upečené úhoře přeložte na talíře a obložte je bramborami a zeleninou.