TIP na páteční drink: Kde se vzala Krvavá Mary?

Vaření a recepty 1. srpna 2013

I když by mohl název Bloody Mary (v překladu Krvavá Mary) lecjakého pijáka alkoholu a míchaných nápojů odradit, byla by to ale velká škoda!

Bloody Mary je totiž drink, který vám nejen zachutná, ale zároveň vás i zasytí. Nebudete tak mít nutkání po dvou drincích sníst hrst oříšků, pár jednohubek a zakončit to slanou tyčinkou :-) A jestli máte rádi rajčatový džus, je tenhle koktejl pro vás to pravé.

Kde se vlastně zvláštní název vzal? Ačkoliv je původ tohoto lahodného drinku dosti nejasný, jedno víme jistě. Pojmenován je po anglické královně Marii I. Tudorovně, kterou proslavila její extrémní krutost. Kvůli své nervové labilitě nechala za pouhých pět let své hrůzovlády popravit přes 300 nevinných lidí.

Vražedné choutky ale ve vás tento chutný koktejl určitě nevyvolá. Co se týče vzniku samotného koktejlu v receptuře, jak jej známe v dnešní podobě, „legendy“ jsou dvě. Barman Ferdinand Petiot ze slavného pařížského New York Baru tvrdil, že jej vynalezl v roce 1921. Druhá legenda praví, že autorem drinku je americký herec George Jessel, který jej měl vytvořit někdy kolem roku 1939. Ať už to tenkrát bylo, jak chtělo, důležité je, že se tento míchaný nápoj proslavil, a my si na něm můžeme teď pochutnávat kdykoliv se nám zachce. A proč si ho neumíchat hned?

Na Bloody Mary potřebujete:

4 cl vodky

1 cl citronové šťávy

12 cl rajčatové šťávy

worcestrovou omáčku

sůl, pepř, Tabasco

stonek řapíkatého celeru

citron

led

Postup:

  1. Ve vysoké sklenici na ledu smíchejte vodku, citronovou a rajčatovou šťávu.

  2. Dle chuti dochuťte worcestrovou omáčkou, solí, pepřem a pikantním Tabascem.

  3. Důkladně promíchejte, na sklo vložte výseč citronu a podávejte se stonkem řapíkatého celeru.