Týden zavařování a nakládání: Karibská vejce

Vaření a recepty 19. srpna 2013

Teď je ten pravý čas přemýšlet, jak vhodně a především chutně zpracovat všechny plody, které vám zahradní sklizeň nabízí. A nemusíte zůstat u džemů a marmelád!

Potřebujete:

12 vajec uvařených natvrdo

3,5 dl jablečného octa

2,5 dl vody

1,5 dl rumu

2 červené cibule

4 lžíce oleje

3 stroužky česneku

1 feferonku

1,5 lžíce hnědého cukru (použít raději ovocný cukr nebo sorbit)

2,5 lžičky soli

6 kuliček pepře

Postup:

  1. Feferonku rozkrojte, zbavte semínek a nakrájejte najemno. Vodu s octem, pepřem, překrojenými stroužky česneku, cukrem a solí 5 minut převařte a nálev nechte vychladnout. Do studeného nálevu nalijte rum.

  2. Oloupaná vejce na několika místech hluboko propíchejte párátkem. Oloupané cibule nakrájejte na tenká půlkolečka a společně s vejci a feferonkou je střídavě narovnejte do dvou uzavíratelných sklenic.

  3. Zalijte nálevem, po lžících přidejte olej, sklenice uzavřete a nechte 5 dnů marinovat.