Potřebujete:
1 větší mrkev
1 řapík řapíkatého celeru
6 hráškových lusků
4 baby patisony
2 jarní cibulky
2 rajčata
5 lžic olivového oleje
2 stroužky česneku
1 celou skořici
1/2 citronu, dobře omytého a rozkrojeného na čtvrtky
1 svazek čerstvého koriandru
2 větší brambory
750 ml vody nebo kuřecího vývaru
1 pytlíček šafránu (5 g)
1 lžíci koření tajin (hotová směs)
2 filety čerstvé pražmy
sůl
bílý pepř
olivový olej na opečení
Na kuskus:
200 g kuskusu
1 lžíci olivového oleje extra virgin
2 hrnky vroucí vody
sůl
pepř
1 hrnek nasekané petrželky
1 lžíci citronové šťávy
Postup:
Zeleninu očistěte a nakrájejte – mrkev a celer na silnější proužky, patisony a cibulku na poloviny, rajčata na plátky. V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte pokrájenou mrkev a šalotku, celé stroužky česneku a skořici, svázanou v gáze se čtvrtkami citronu a svazkem koriandru. Přihoďte omyté brambory ve slupce a krátce orestujte.
Zalijte vodou nebo případně kuřecím vývarem a přidejte šafrán a zbytek koření. Pod pokličkou nechte vše pomalu vařit. Po 20 minutách, když je zelenina skoro uvařená, přidejte zbytek zeleniny a nechte dovařit doměkka. Dochuťte solí a pepřem.
Kuskus promíchejte v misce s olivovým olejem a zalijte horkou vodou tak, aby byl jen potopený. Ochuťte solí a pepřem a promíchejte. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte asi 4 minuty stát. Pokud pak není kuskus nabobtnalý a měkký, zopakujte proces s vodou ještě jednou. Promíchejte ho vidličkou, aby se neutvořily hrudky. Připravený kuskus smíchejte s nasekanou petrželkou a citronovou šťávou.
Plátky ryby na kůži několikrát nařízněte. Osolte a opepřete a na olivovém oleji opečte dozlatova – nejprve ze strany, kde je kůže, potom otočte a dopečte i z druhé strany. Na talíři položte rybu na zeleninové tajine, kuskus podávejte zvlášť v misce.