Potřebujete:
1 menší kuchyňsky upravenou kachnu
sůl
celý pepř
koriandr
30 g másla
30 g polohrubé mouky
4 pomeranče
2 lžíce medu
citronovou šťávu
Na nádivku:
2 plátky toastového chleba
60 g másla
2 vejce
100 ml 12% smetany
100 g kachních nebo vepřových jater
sůl
2 stroužky česneku
muškátový květ
provensálské koření
2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
30 g oloupaných a nasucho opražených mandlí
Postup:
Připravte si nádivku. Chléb nakrájejte na kostičky. Máslo rozehřejte, rozšlehejte s vejci a smetanou a přelijte na chléb. Játra očistěte, opláchněte, osušte a nadrobno nakrájejte. Oloupaný česnek rozdrťte a s játry ho přidejte k pečivu, doplňte kořením, petrželkou a mandlemi a vše smíchejte.
Kachnu vykostěte, upravte na plát masa a potřete připravenou nádivkou. Maso stočte a převažte kuchyňskou nití. Roládu položte do pekáčku, osolte, posypejte kořením, podlijte vývarem z kostí (předem je povařte 15 minut v tlakovém hrnci), vložte do trouby a pečte asi 60 minut za občasného přelévání vypečenou šťávou.
Ze dvou pomerančů vymačkejte šťávu, zbylé oloupejte a vykrájejte z nich výseče. Měkkou roládu vyjměte a nitě odstraňte. Z povrchu šťávy lžící seberte vypečené sádlo. Ztuhlé máslo promněte s moukou na drobečky, vložte je do šťávy a povařte. Šťávu proceďte, dochuťte medem, pomerančovou a citronovou šťávou a doplňte pomerančovými filátky. Roládu nakrájejte na plátky a podávejte s těstovinami přelitými šťávou.