Týden jako z Masarykovy kuchyně: Kančí kýta s brusinkovou omáčkou

Vaření a recepty 10. září 2013

Pamatujete si hlášku z filmu Slavnosti sněženek - Kančí se zelím, nebo s brusinkovou? My tedy volíme brusinkovou :-)

Potřebujete:

4 plátky srnčí kýty (řízky)

150 g slaniny

150 g sterilovaných brusinek

7 dl červeného vína

1 větší cibuli

70 g čerstvých brusinek

1 lžíci plnotučné hořčice

olej

1 kostku masoxu

divoké koření (2–3 bobkové listy, několik kuliček nového koření a celého pepře)

cukr

mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete a potřete z jedné strany směsí smíchanou z hořčice a lžíce sterilovaných brusinek. Každý plátek stočte do válečku a převažte nití nebo spíchněte párátkem.

  2. Slaninu nakrájejte nadrobno a rozškvařte v kastrolu na troše oleje. Přidejte oloupanou a jemně nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji opečte dorůžova. Pak přidejte divoké koření, zalijte vínem, vložte kostku masoxu a přiveďte k varu. Do kastrolu vložte připravené maso a nechte ho dusit pod pokličkou.

  3. Když je maso měkké, vyjměte ho a udržujte v teple. Do kastrolu přidejte zbylé sterilované brusinky, omáčku dochuťte cukrem, solí a pepřem a vařte do zhoustnutí. Na závěr z omáčky vyjměte koření a omáčku rozmixujte. Maso nakrájejte na plátky, upravte na talíře, přelijte omáčkou, ozdobte čerstvými brusinkami a podávejte s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.