Týden jako z Masarykovy kuchyně: Husí játra

Vaření a recepty 11. září 2013

Kdepak, husí jatýrka nikdy nevyjdou z módy. Baštil je jak tatíček Masaryk, tak i dnes my. A proč byste si je po "masarykovsku" nemohli udělat sami doma?

Potřebujete:

300 g husích nebo kachních jater

5 hřebíčků

mléko

sádlo

sůl

pepř

Postup:

  1. Tučná husí játra vyčistěte, odblaňte a důkladně vyperte v mléce a ochuťte pepřem. Do jater napíchejte několik hřebíčků tak, aby konce vyčnívaly ven.

  2. Do malého pekáčku nalijte husí sádlo, osolte, vložte připravená játra a zvolna pečte při 200 °C v předehřáté troubě asi 30 minut. Játra vyjměte, odstraňte hřebíček a i se sádlem nechte vychladnout.

  3. Podávejte s toustovým chlebem nasucho opečeným na grilu. Vhodným doplňkem jsou kyselé marmelády nebo ovoce marinované v rumu, například švestky.