Týden jako z Masarykovy kuchyně: Kapusta plněná mletým masem

Vaření a recepty 14. září 2013

Většina malých dětí nemá kapustu z nějakého důvodu ráda. Nenechte se ale odradit, protože s mletým masíčkem zachutná každému.

Potřebujete:

1 středně velkou kapustu

600 g mletého hovězího masa

3 dl hovězího vývaru

5 šalotek

4 lžíce mléka

30 g másla

3 větší mrkve

2 cibule

2 stroužky česneku

1 vejce

1 rohlík

1 lžíci plnotučné hořčice

1 lžíci nasekané petrželky

sůl

mletý pepř

Postup:

  1. Kapustu zbavte vrchních listů, omyjte a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Pak si připravte náplň z mletého masa, drobně nakrájené cibule, kostiček rohlíku navlhčených mlékem, česneku utřeného se solí a pepřem, vejce a hořčice.

  2. Vychladlou kapustu obraťte a opatrně vyřízněte střed s košťálem. Mezi listy rozdělte masovou směs. Zbylou směsí naplňte volný střed a zakryjte ho jedním uvolněným kapustovým listem. Celou hlávku ovažte potravinovým provázkem, aby se nerozpadla. Vložte ji do pekáčku, obložte plátky mrkve, půlkami šalotek, podlijte vývarem a v zakryté troubě duste 50 minut při 200 °C. Potom poklici sejměte, příkon tepla snižte na 180 °C, kapustu obložte plátky másla a ještě 15 až 20 minut pečte.

  3. Kapustu rozčtvrťte a podávejte se zeleninou a vařenými bramborami.