Houbový týden: Hubník

Vaření a recepty 18. září 2013

Hubník, to je vlastně něco mezi sekanou a nádivkou, akorát že z hub. Dodávat, že je to dobrota, určitě nemusíme.

Potřebujete:

500 g čerstvých pevnějších hub

400 g žemlí

6 vajec

100 g másla

2 střední cibule

hrst jemně nasekané zelené petrželky

vývar na zvlhčení žemlí (může být z kostky masoxu)

tymián

mletý pepř

sůl

máslo na vymazání pekáče

Postup:

  1. Houby očistěte, opláchněte, osušte a nakrájejte na kostky. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájené houby. Vše společně poduste asi 10 minut a směs nechte trochu prochladnout.

  2. Žemle nakrájejte na kostky a zvlhčete je vývarem. Prochladlou houbovou směs přesypejte do mísy, přidejte rozkvedlaná vejce, jemně nasekanou petrželku a zvlhčené žemle, osolte, opepřete, ochuťte tymiánem a dobře promíchejte.

  3. Směs dejte do pekáčku vymazaného máslem, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 45 minut dozlatova. Hotový hubník nakrájejte a podávejte ho teplý nebo i studený.