Týden s vínem: Šafránová rýže na víně

Vaření a recepty 27. září 2013

Šafrán a víno, to je vyloženě luxusní kombinace. A navíc tato krmě poslouží jako super dietní večeře.

Potřebujete:

750 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru

200 ml bílého suchého vína

špetku šafránu

250 g rýže arborio

30 g másla

1 šalotku

150 g mrkve

150 g cukrového hrášku

sůl

pepř

50 g parmezánu

zelenou petrželku

Postup:

  1. Připravte si vývar. Do třetiny horkého vývaru nasypejte šafrán a nechte ho rozpustit. V kastrolu nechte na másle zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, přidejte rýži, krátce opékejte a míchejte. Pak ji zalijte vínem a vařte, až se víno vsákne. Zalijte vývarem se šafránem, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, hrášek, osolte, opepřete a zvolna duste za stálého míchání a podlévání zbylým vývarem doměkka.

  2. Z parmezánu odkrojte hoblinky na posypání, zbylý jemně nastrouhejte. Do hotové rýže vmíchejte jemně nastrouhaný parmezán a nasekanou petrželovou nať. Rýži rozdělte na porce a posypejte hoblinkami sýra.