Potřebujete:
1 červenou řepu
2 mrkve
2 pastináky
kousek celeru
1–2 cibule
1 hlavičku česneku
malou cuketu
několik brambor
Dipy:
2 malé kelímky bílého jogurtu
1 zakysanou smetanu
2 stroužky česneku
směs čerstvých nasekaných bylinek
čerstvý nebo mražený kopr
olivový olej
citronovou šťávu
med
plnotučnou hořčici
chilli
sůl a pepř
Postup:
Zeleninu a brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (kořenovou zeleninu můžete krájet podélně). Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky. Z česneku sloupněte jen vrchní tenkou vrstvu a překrojte podélně napůl.
Vše naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte a kontrolujte, zda povrch příliš nehnědne – v tom případě plátky otočte. Pečte do změknutí a podávejte pokapané olivovým olejem a doplněné dipy.
Dip česnekový: smíchejte 1 kelímek jogurtu se lžící zakysané smetany, vmíchejte prolisovaný česnek a sůl podle chuti.
Dip bylinkový: oprané a osušené bylinky nasekejte a smíchejte s jogurtem, lžící olivového oleje, solí a pepřem.
Dip medový: do misky nalijte 50 ml olivového oleje, přidejte 2 lžíce hořčice, šťávu z půlky citronu, 2 lžíce tekutého medu a metličkou řádně prošlehejte. Dochuťte solí, pepřem a podle potřeby ještě citronovou šťávou nebo medem.
Dip koprový: zakysanou smetanu smíchejte s potřebným množstvím nasekaného kopru a jen malinko přisolte.