Týden jako z Masarykovy kuchyně: Srnčí hřbet s liškami

Vaření a recepty 9. září 2013

Jste-li fanouškem tatíčka Masaryka a první republiky jako takové, nebojte se a vyzkoušejte si pár kulinářských klasik z tohoto období u sebe v kuchyni.

Potřebujete:

600 g masa

2 lžíce oleje

30 g másla

1 lžíci dijonské hořčice

pepř

sůl

1/2 sklenice červeného vína

brusinky

Houby:

500 g lišek

1 cibuli

20 g másla

1/2 sklenice bílého vína

200 ml smetany

libeček

1 žloutek

Postup:

  1. Houby očistěte, nakrájejte, lehce osolte a osmahněte nasucho na pánvi. Po dvou minutách sceďte vodu, kterou houby pustily.

  2. Na másle zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte houby, přelijte je vínem, nechte krátce odpařit a směs zjemněte smetanou. Pak vše krátce povařte, osolte, opepřete, ochuťte libečkem a odstavte z ohně. Před podáváním vyšlehejte žloutek s vínem na vodní páře do pěny a opatrně vmíchejte.

  3. Srnčí hřbet osolte, opepřete, potřete hořčicí a upečte na oleji a másle doměkka. Hotové maso vyjměte, šťávu zalijte červeným vínem, dochuťte brusinkami a nechte přejít varem.