Hráškový týden: Polívčička, co zažene hlad

Vaření a recepty 13. října 2014

Hrášek je rozhodně oblíbená zelenina, i když ten křupavý ze záhonu si můžeme dávat jen chvíli v létě. Nevadí, tenhle týden budeme vařit klidně z mraženého.

Hrášková krémová polévka

Potřebujete:

500 g zeleného hrášku

2,5 dl kysané smetany

2 žloutky

sůl

Na ozdobení:

2 žemle

3 klobásky

olej na opečení

Postup přípravy:

  1. Hrášek nasypte do hrnce, zalijte ho 1,5 l vody a uvařte doměkka. Máte-li sušený hrách, propláchněte ho, zalijte stejným množstvím vody, nechte do druhého dne nabobtnat a pak uvařte ve stejné vodě doměkka. Měkký uvařený hrášek i s vodou, ve které se vařil, buď prolisujte, nebo ještě lépe rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém (několik hrášků si můžete nechat stranou a přidat je až do hotové polévky). Vzniklý krém osolte.

  2. Vaječné žloutky dobře rozkvedlejte ve smetaně a tuto směs nalijte do připraveného horkého hráškového krému. Dobře promíchejte a polévku již jen krátce prohřejte. Žemle (nebo housky) nakrájejte na kostičky nebo na nudličky. Vložte je do pánve s rozehřátým olejem a za stálého míchání je opatrně, aby se nepřipálily, opečte ze všech stran dozlatova.

  3. Klobásky na povrchu nařežte do šachovnice a opečte je v pánvi na troše oleje ze všech stran dokřupava. Teplou polévku rozdělte do talířů, posypte osmaženou žemlí, případně i hráškem, který jste si nechali stranou, doplňte opečenými klobáskami a ihned podávejte.